При проектуванні водогосподарських та меліоративних об’єктів надзвичайно важливо правильно визначити їх параметри та параметри складових технічних елементів (регулюючої мережі, провідної мережі, регулюючих гідротехнічних споруд тощо).

Врахування природно-кліматичних, ґрунтових, рельєфних, гідрогеологічних, агротехнічних та інших умов об’єкта в процесі проектування меліоративних заходів зумовлює розглядати, як правило, значну кількість різних за технічними та технологічними рішеннями варіантів, які визначально впливають як, перш за все, на економічну, так і екологічну ефективність їхньої реалізації.

Тому, проектування водогосподарсько-меліоративних об’єктів доцільно реалізувати на засадах застосування систем автоматизованого проектування (САПР).

Метою дисципліни “Використання комп’ютерних технологій у водному господарстві” є набуття студентами базових знань та практичних навичок використання сучасних програмних комплексів Autodesk AutoCAD та Autodesk AutoCAD Civil 3D в процесі автоматизованого проектування водогосподарсько-меліоративних об’єктів.

 

 

Даний програмний комплекс дає змогу виконувати роботи в області геодезії, топографії, генплану, геології, вертикального планування і впорядкування території, нового будівництва і реконструкції лінійно протяжних об’єктів (автомобільні і залізничні дороги, канали, дамби, напірні та безнапірні трубопроводи), використовувати бази даних ГІС (геоінформаційні системи), виконувати аналіз поверхні землі за ухилами та висотними відмітками, моделювати складні водозбори та визначати напрями стоку, містить інструменти для планування поверхні землі.

У програмі курсу будуть розглянуті наступні питання:

  • Робота з точками і даними зйомки.
  • Побудова цифрових моделей місцевості, аналіз поверхні.
  • Вертикальне планування.
  • Створення і редагування трас.
  • Побудова та налаштування поздовжніх профілів.
  • Створення конструкції поперечних перерізів.
  • Модель коридору на основі поперечних перерізів протяжної споруди.
  • Створення трубопровідних мереж.